EducatiePolitic

Despre greșelile gramaticale și alte greseli, ale celor care ne conduc (plus o PROVOCARE inedită)

Nu îmi plac corectorii gramaticali, nu îmi place să corectez gramatical (deși mă pricep puțin, din cauza faptului că am fost la olimpiada națională de română când eram în clasa a opta, pe vremea când încă se făcea carte)!

Nici despre Dăncilă nu m-ar interesa cât de certată este cu gramatica, dacă ar face treburi bune pentru țară! Dar iată că și un fost președinte o comite: „Iar Helvig, a venit și a spus exact ce dosare TREBUIESC reanalizate” (min. 1.52, https://www.youtube.com/watch?v=Pgs4lD5yIbw&ab_channel=TVR). Asta, în mod ironic, imediat după ce îl lăuda pe ministrul Toader pentru faptul că este un om care  „știe carte”.

 

Verbul A TREBUI este un verb impersonal, așadar acesta își păstrează forma, acestor verbe nu putem sa le atribuim o persoană. (https://vorbestecorectgramatical.com/2017/08/29/trebuie-sau-trebuiesc/). Așadar, varianta corectă era: „Iar Helvig, a venit și a spus exact ce dosare TREBUIE reanalizate”.

 

Să te concentrezi pe greșelile gramaticale ale celuilalt și nu pe ideile sale, este o formă de manipulare în dialog. Am folosit acest exemplu cu fostul președinte Băsescu exclusiv ca să vă demonstrez că dacă și la cel mai înalt nivel se greșește, muritorii de rând au circumstanțe atenuante. O spun cu toată înțelegerea, a greși este omenește. Cred că nu există politician pe care, dacă m-aș apuca să îl vânez cu răbdare, să nu îl prind cu o greșeală gramaticală, oricât de mică sau de insesizabilă.

 

Când criticăm greșelile gramaticale ale cuiva și nu argumentele sau ideile sale, folosim o metodă de manipulare prin distragerea atenției de la ce este esențial.

 

Uneori, unii, fac asta doar ca să se dea deștepți. Dar am văzut de multe ori oameni care chiar în timp ce încercau să corecteze pe alții, în comentarii, comiteau ei înșiși erori gramaticale. În acest caz eram nevoit să intervin, chiar dacă urăsc să corectez gramatical pe altul. Ideea de dreptate îmi cerea să o fac, iar GRAMATICA însăși cerea un fel de drept la replică, prin mine.

 

Eu, care am fost împotriva corectării greșelilor gramaticale sau a folosirii acestora drept false argumente sau motive de distragere într-un dialog, îmi revine datoria de a pune punctul pe i, acum mai mult ca niciodată: nu greșelile gramaticale ale celor care ne conduc ne dor cel mai rău. Sunt mulți care, în comentariile lor pe Facebook, vroiau să ne facă să credem asta.

 

Îndemnul meu este următorul: să arătăm clemență, amnistie și grațiere, mai degrabă celor care greșesc gramatical, decât celor care fac abuz în serviciu, trafic de influență, manipulare la greu, afectează economia țării și implicit viața cetățeanului simplu, în mod dramatic, decisiv și uneori ireversibil.

 

În țara în care actualul premier și un fost președinte greșesc gramatical, poate ar fi indicat ca noi, oamenii simpli, să ne concentrăm mai mult pe idei decât pe erori de doi bani. Ideile TREBUIESC puse pe primul plan, nu greșelile gramaticale.

 

P.S.: am folosit 3 greșeli gramaticale intenționate în acest articol (cel puțin 3 de care știu eu) și nu mă refer la ironia din precedentul paragraf, când l-am parafrazat pe președinte, zicând TREBUIESC în loc de TREBUIE.

PROVOCARE: puteți găsi aceste greșeli? Celor care le găsesc, le promit că îi citez într-un articol apreciativ, consacrat lor în exclusivitate! Lăsați prin comment la acest articol sau pe Facebook, la oricare distribuire a acestui articol, răspunsul dumneavoastră, iar eu vă voi găsi și vă voi aprecia într-un articol exclusiv.

Succes!

 

Autor: Ko$MO (KOSti MOvileanu)

Comentarii
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close