ActualCulturaEveniment

„Târgoviştea poartă ie“, sâmbătă 24 iunie 2018

Sâmbătă 24 iunie 2018, va avea loc in Parcul Chindia evenimentul cultural „Târgoviştea poartă ie’’ organizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Evenimentul se va desfăşura, începând cu ora 17.00, în Parcul Chindia, lângă Moara de lemn.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an în data de 24 iunie, pentru a promova cămaşa din pânză cu broderii impresionante, care aminteşte de lada cu zestre a bunicii.  Bluza tradiţională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele şi cu Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.  Evenimentul promovează folclorul, ca latură importantă a sufletului românesc, o incursiune în satul de altădată şi o întoarcere la valorile străbune; IA fiind elementul central, dovada clară a folclorului românesc. Vom afla povestea iei: cum se cosea, când erau momentele cele mai importante pentru realizarea ei, cromatică, simboluri şi multe lucuri neştiute încă.       Eveniment cu cod vestimentar: poartă o ie”, ne comunica Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa

Ia reprezintă o componentă emblematică a portului popular românesc. Portul, completat cu brâu sau chimir, ițari, iar în picioare opinci, dar și alte componente, care își au  originea în vestimentația tracilor, geților și a dacilor.

 

 

Comentarii
Taguri
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close